Spotkanie przedstawicieli branży piekarskiej

  • Dodano: Piątek, 22 listopada 2013

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Stanisław Kalemba spotkał się z przedstawicielami branży piekarskiej. VII Ogólnopolska Konferencja Piekarska miała miejsce w gmachu ministerstwa rolnictwa, przy współudziale redakcji Przeglądu Piekarskiego i Cukierniczego, Rady Gospodarki Żywnościowej, Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego oraz Krajowej Rady Drożdżownictwa. Hasło przewodnie spotkania brzmiało „Kryzys – zagrożenie czy szansa?”

Szef resortu rolnictwa podkreślił wielokrotnie swój podziw i szacunek dla branży piekarskiej, która dba o tradycyjne walory smaku i zapachu chleba, dzięki czemu polskie produkty zdobywają uznanie na całym świecie. Minister poinformował także, że dynamika wzrostu eksportu sektora rolno-spożywczego w ostatnich 3 kwartałach sięga 12%, przy średniej dynamice wzrostu eksportu ogółem na poziomie 4%.

Podczas konferencji rozmawiano o udoskonaleniach technologii piekarskiej i wykorzystaniu nowoczesnych kanałów dystrybucji. Omawiano też przyszłość polskiej branży piekarskiej na tle zachodzących zmian.

Bronisław Wesołowski przewodniczący Rady Gospodarki Żywnościowej zaproponował zwiększenie spożycia pieczywa w Polsce przez produkcję chleba mieszanego, żytniego na naturalnym zakwasie (o wysokich walorach smakowych i odżywczych) oraz pieczywa z naturalnymi dodatkami (czosnek, pomidory, nasiona).

Dyskusjom towarzyszyły degustacje oraz Konkurs Piekarski. Najlepsi producenci pieczywa zostali odznaczeni dyplomami i statuetkami.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opracowała: Katarzyna Niedźwiecka

« Powrót do listy artykułów