Polskie rolnictwo pod lupą Chińskiej Republiki Ludowej

  • Dodano: Wtorek, 26 listopada 2013

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Stanisław Kalemba spotkał się wczoraj z przedstawicielami Zespołu Doradców Rady Państwa Chińskiej Republiki Ludowej. Wśród zaproszonych gości był Doradca Rady Państwa Liu Jian (były minister rolnictwa Chińskiej Republiki Ludowej).

Delegacja przyjechała do Polski, aby zapoznać się z polskimi doświadczeniami w obszarze rolnictwa oraz czynnikami, które miały największy wpływ na rozwój naszego rolnictwa. Doradcy byli szczególnie zainteresowani zasadami zarządzania oraz nowoczesnymi technologiami, które mają zastosowanie w przetwórstwie rolno-spożywczym.

Podczas spotkania Liu Jian omówił chińskie rolnictwo i określił jego znaczenie w chińskiej gospodarce. Ponadto wskazał najważniejsze trudności i wyzwania, przed którymi stoi obecnie chiński rolnik. Chiny, które są najludniejszym krajem świata, muszą importować znaczne ilości żywności, ponieważ mają stosunkowo mały areał upraw. Przedstawiciel delegacji zauważył, że polska żywność wyróżnia się bardzo wysoką jakością i wyraził nadzieję, że będzie ona coraz bardziej popularna na chińskim rynku.

W odpowiedzi minister Kalemba zauważył, że niektóre problemy chińskich rolników są bardzo podobne do naszych, warto więc wykorzystać okazję, wymienić się doświadczeniami i rozwijać współpracę w zakresie rolnictwa. Główny Lekarz Weterynarii Janusz Związek wspomniał o dużym zainteresowaniu polskich producentów mięsa rynkiem chińskim, którzy czekają na uproszczenie wymiany handlowej.

Prócz omówionego spotkania goście zaplanowali także spotkanie z prezesem Polskiej Agencji Informacji i Inwestycji Zagranicznych, wizytę w Instytucie Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej oraz na Warszawskim Rolno-Spożywczym Rynku Hurtowym Bronisze.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opracowała: Katarzyna Niedźwiecka

« Powrót do listy artykułów