Firma Südzucker otrzymała certyfikat zrównoważonej uprawy buraków w Europie

  • Dodano: Czwartek, 1 grudnia 2016
Grupa Südzucker wraz z plantatorami buraków cukrowych w Niemczech, Francji i Polsce uzyskała certyfikat REDcert2, potwierdzając tym samym, że prowadzone przez nich uprawy buraków cukrowych zgodne są z zasadami zrównoważonego rozwoju. Certyfikat REDcert2 dowodzi, iż stosowane przez plantatorów metody uprawy są zgodne z kryteriami srebrnego statusu zrównoważonego rolnictwa Platformy Initiative (SAI). Ponad 34 000 plantatorów buraków cukrowych oraz Südzucker udokumentowało, że ich działania są zgodne z restrykcyjnymi normami środowiskowymi i społecznymi związanymi z uprawą i przetwarzaniem surowca. Plantatorzy skoncentrowani są na optymalizacji ochrony roślin i zapewnieniu odpowiedniego nawożenia. Dodatkowo podejmują działania w celu zwiększenia żyzności gleby oraz zróżnicowania biologicznego. Firma Südzucker, która ma długą tradycję prowadzenia działalności w sposób zrównoważony, współpracowała z plantatorami buraków nad opracowaniem i wdrożeniem systemu dokumentacji, za którego pomocą klienci mogą wykazać ciągłość zrównoważonego rozwoju wzdłuż całego łańcucha dostaw. "Jesteśmy dumni, że wraz z naszymi plantatorami potwierdziliśmy zrównoważony rozwój produkcji buraków cukrowych. Fakt, że Grupa Südzucker skutecznie wykazała zgodność wymogów certyfikacji z REDcert2 oraz SAI był możliwy przede wszystkim dzięki opartej na zaufaniu współpracy z naszymi plantatorami. Bez ich zaangażowania w zrównoważony rozwój certyfikacja nie byłaby możliwa", powiedział dr Thomas Kirchberg, Członek Zarządu Südzucker AG. "Certyfikat potwierdza, że nasze programy zrównoważonego rozwoju idą w dobrym kierunku. Będziemy podążać tą drogą wraz z plantatorami, ponieważ jesteśmy przekonani, że w ten sposób odpowiadamy na potrzeby rynku", dodał nakreślając dalszą politykę firmy. Informacje o SAI Platforma SAI (Sustainable Agriculture Initiative) jest wiodącą globalną inicjatywą promującą zrównoważone metody prowadzenia działalności rolniczej. Organizacja non-profit założona w 2002 roku obecnie posiada ponad siedemdziesięciu członków. Südzucker jest członkiem SAI od czerwca 2015 roku. Dodatkowe informacje dostępne są na www.saiplatform.org Informacje o REDcert Gesellschaft zur REDcert Zertifizierung nachhaltig erzeugter Biomasse mbH (spółka certyfikacji zrównoważonej produkcji biomasy) została założona w 2010 roku przez wiodące stowarzyszenia i organizacje w niemieckich sektorach: rolnym i biopaliw w celu ustanowienia systemu certyfikacji zrównoważonego rozwoju dla biopaliw. REDcert System-EU, uznany przez Komisję Europejską, nadaje REDcert system certyfikacji zrównoważonego rozwoju, który może być stosowany w całej Europie w odniesieniu do zrównoważonej uprawy surowców roślinnych. REDcert² bazując na stosowanym z powodzeniem systemie REDcert-UE został pozytywnie zatwierdzony przez SAI. REDcert² jest rozbudowanym systemem certyfikacji zrównoważonego rozwoju dla przemysłu spożywczego. System certyfikacji znajduje zastosowanie na wszystkich etapach procesu: produkcja, skup surowca oraz jego przetwarzanie. Dodatkowe informacje dostępne są na www.redcert.org. Informacje o Südzucker Polska Südzucker Polska S.A. jest częścią europejskiego koncernu Südzucker, największego producenta cukru w Europie. W Polsce spółka posiada 25 % udziału w kwocie cukru, zatrudnia 640 pracowników i współpracuje z 6 440 plantatorami. Głównym produktem firmy jest cukier biały, oferowany pod znaną od 17 lat na polskim rynku marką „Cukier Królewski”, którą w 2010r., 2012r., 2013r. i 2015r. konsumenci uznali za najbardziej rozpoznawalną w swojej kategorii i wyróżnili Złotym Laurem Konsumenta oraz tytułem Lidera Dekady (2004-2014). W 2014 r. marka „Cukier Królewski” zdobyła również tytuł Created in Poland Superbrands 2014/2015 w kategorii „Jedzenie i gotowanie”, który to tytuł przyznawany jest w ponad 80 krajach wyłącznie najsilniejszym markom konsumenckim. Obok produktów dla klientów detalicznych firma oferuje również szeroką gamę produktów dla sektora przemysłowego jak również Foodservice. Informacje o Grupie Südzucker Grupa Südzucker działając na rynku cukru oraz w segmencie produktów specjalnych, CropEnergies i owoców, jest jedną z wiodących firm w branży spożywczej. Na rynku cukru, grupa jest liderem na świecie, posiada 29 cukrowni oraz dwie rafinerie zlokalizowane na zachodzie - od Francji poprzez Belgię, Niemcy i Austrię, aż do Polski, Republiki Czeskiej, Słowacji, Rumunii, Węgier, Bośni i Mołdawii na wschodzie. Segment produktów specjalnych, składający się z funkcjonalnych składników żywności i pasz zwierzęcych (Beneo), schłodzonych / mrożonych produktów (Freiberger), produktów porcjowanych (PortionPack Europie) oraz skrobi, jest ważnym elementem wzrostu. Segment CropEnergies obejmuje działania bioetanolu w Niemczech, Belgii, Francji i Wielkiej Brytanii. W segmencie owoców, grupa prowadzi działalność międzynarodową, jest liderem na światowym rynku preparatów owocowych i jest wiodącym dostawcą koncentratów soków owocowych w Europie. W 2015/16 roku grupa zatrudniała około 16 500 pracowników i osiągnęła przychody w wysokości 6,4 mld euro.

« Powrót do listy artykułów