Artykuły

  • Czy kukurydza nadrobi wiosenne straty?

    Niekorzystne warunki pogodowe na początku sezonu wegetacyjnego zredukowały wielkość plonowania kukurydzy. Susza w połączeniu z niską temperaturą i lokalnymi przymrozkami zahamowały już na starcie rozwój roślin. Na przełomie maja i czerwca...

    • 10.06.2019
  • Jaka jest perspektywa dla towarowej, zrównoważonej produkcji mięsa na polskiej wsi?

    Około 3,7 mln zł, które przekazywane są na drogi, ścieżki rowerowe, wozy strażackie , biblioteki, domy dziecka i wiele innych, milionowe wpływy do budżetu samorządów w północnej Polsce z tytułu podatków, ponad 2 500 miejsc pracy i ponad 28 000 ha...

    • 10.06.2019
  • Jak pobudzić kukurydzę?

    Wiosna nie napawa optymizmem producentów kukurydzy. Wielkość plonowania tej rośliny już na starcie została zredukowana. To wpływ wyjątkowo niekorzystnej pogody. W tym roku na ogół przyśpieszano termin siewu kukurydzy. Impulsem do podjęcia decyzji...

    • 27.05.2019
  • Choroby grzybowe w rzepaku ozimym. Czerń krzyżowych, szara pleśń i kiła kapusty

    Bez względu na to, która choroba okaże się najgroźniejsza w danym sezonie wegetacyjnym, przestrzeganie zasad prawidłowej agrotechniki oraz zwalczanie szkodników z pewnością pomogą ograniczyć ich negatywne skutki, a w przypadku niektórych z nich,...

    • 27.05.2019
  • Suchy kwiecień, zimny maj

    Tegoroczny kwiecień był wyjątkowo suchy. Padać zaczęło dopiero pod koniec miesiąca. I to nie w całym kraju. Są takie regiony, w których przez cały miesiąc nie odnotowano żadnego opadu (Warmia). Susza niestety negatywnie wpłynęła na kondycję...

    • 11.05.2019
  • Warzywa kapustne – dobry start

    Efektywne wykorzystanie potencjału biologicznego warzyw kapustnych wymaga od ich producentów fachowej wiedzy z zakresu specyficznych wymagań uprawowych tych roślin. O wielkości plonu i jego jakości decyduje wiele czynników, zarówno takich, na...

    • 11.05.2019